"Замок Радомисль" відзначає п'ятиріччя з дня початку реконструкції

У червні історико-культурний комплекс «Замок Радомисль», фундатором якого є Ольга Богомолець – заслужений лікар України, професор, доктор медичних наук та громадський діяч, відзначає 5 років з початку реконструкції.

«Замок Радомисль» стоїть на осі давнього європейського історичного шляху Via Regia. Цей дивовижний історико-культурний комплекс, в якому збережено природні ландшафти та відтворено автентичні українські інтер’єри XVIІ–XIXстоліть, знаходиться у Житомирській області, на території прадавнього міста Микгород, на березі ріки Мики. Архітектурний ансамбль витримано в стилі фортифікаційної споруди, з притаманною їй аскетичністю, величчю та функціональністю. Замок збудовано без підмурку, однак міцним фундаментом йому слугує гранітна скеля, оточена водою.

Розкішний ландшафтний парк, водоспади, затишні острівці, з’єднані між собою кам’яними мостами, природні цілющі джерела, рідкісні лікувальні рослини, птахи, тварини та риби дарують неперевершене відчуття гармонії з природою та довкіллям. Поміж деревами, на галявинах у затишному підніжжі замку живуть його кам’яні охоронці – скульптури 17-19 ст. Єдиною сучасною скульптурою в колекції є пам’ятник архімандриту Києво-Печерської Лаври – Єлисею Плетенецькому. Адже саме він у 1612 році заснував на цьому місці першу в центральній Україні папірню — фабрику з виготовлення паперу. Тут з льону та кропиви виготовлявся папір, на якому впродовж двох століть друкувала свої книги типографія Лаври. Сьогодні пам'ять його увіковічена першою в Україні скульптурою на воді, вагою понад 4 тонни.

В історико-культурному комплексі «Замок Радомисль» відкрито музей української домашньої ікони та старожитностей. Його експозиція — «Душа України» — складається з понад 5000 тис. ікон 17-21 ст. з усіх регіонів України з приватної колекції Ольги Богомолець. Це єдиний музей української домашньої ікони не лише в Україні, а й у світі. Серед унікальних експонатів можна побачити кам’яну придорожну ікону Миколи Чудотворця XV-XVI ст.., скриню, виготовлену з ікон за часів атеїстичного комуністичного правління, гуцульські складні та подорожні образи, а також ікони виготовлені з дерева, вилиті з металу, писані на склі.

Ольга Богомолець зазначає, що те, що зараз перетворилося на культурний та духовний осередок, п’ять років тому було напівзруйнованим млином, який стояв серед болота і являв собою міське сміттєзвалище. «Відбудувавши його та відреставрувавши, осушивши болото, я отримала будівлю для музею української домашньої ікони. За п’ять років важкої праці було вивезено понад 60 вантажівок сміття, приміщення відбудоване та відреставроване, створено унікальний концертний зал, виставкові зали та майстерню в якій відновлюють духовну спадщину народу – українські домашні ікони. На місці висушеного болота створений чудовий ландшафтний парк з декількох островів, сюди навіть почали повертатися дикі тварини, що колись залишили ці місця через бруд».

У замку-музеї містяться виставкові зали, келії, трапезна, унікальний засвоєю акустикою концертний зал, де зі скелі б’є живе джерело. Своєю ошатністю та вишуканістю вражає обрядова зала, де здійснюються урочисті події.  Піднявшись по 158 сходинках до найвищої вежі замку, можна побачити дивовижний краєвид і острів в формі серця, вдарити у дзвін та загадати бажання.

Також у замку можна зупинитися на ніч і навіть відсвяткувати весілля. Туристи зможуть знайти відпочинок у келіях замку, що віють прохолодою та затишком, а також замовити денну екскурсію або Ніч в музеї. Крім того, замок надає можливості для бізнес-зустрічей та наукових заходів: тут можна провести семінар, майстер-клас, конференцію, мистецьку виставку, фестиваль, організувати індивідуальні святкові події, сімейний відпочинок, послухати концерт класичної та сучасної музики, відпочити на лоні природи, одружитися та провести незабутню ніч в королівському номері.

У комплексі «Замок Радомисль» зібрано унікальні для України та світу скарби:

  • єдиний в світі Музей української домашньої ікони, з колекцією «Душа України», що налічує понад 5000 експонатів;

  • єдиний в світі пам’ятник, що пливе  по річці – пам’ятник Єлисею Плетенецькому, архімандриту Києво-Печерської лаври, який і заснував «папірню»;

  • єдиний в Україні замок, який побудований без фундаменту розташований на скелі, яка уходить вглибину землі більш ніж на кілометр;

  • чудова природа навколо дозволяє проводити час на території комплексу з користю для здоров’я. Водоспади, між якими розташована будівля, насичують повітря оздоровлюючими аероіонами, а хвойні ліси навколо – лікувальними ефірними оліями;

  • єдина у світі концертна зала для камерної музики з живим джерелом та висотою стелі 6 метрів, яка згідно висновків акустично-балістичної експертизи відповідає найвищим європейським стандартам;

  • унікальний ландшафтний парк, в якому можна зустріти представників фауни та флори занесених до Червоної книги України.

У планах комплексу – у 2012 році відновити папірню із автентичними технологіями виробництва паперу, відкрити капличку у замковій вежі, а також продовжити роботу із поширення інформації про «Замок Радомисль» поза межами України. «Наша амбітна мета – розповісти світу про цей музей, показати душу українців, яку вони роками вкладали у домашні ікони. Іноді, коли бачиш, з якими очима виходять відвідувачі музею, розумієш, що люди починають відчувати себе причетним до свого народу та його культури, і не важливо, з якого регіону вони приїхали», – говорить Ольга Богомолець.

Залишити відповідь