В Чернігові відкрилося Почесне консульство Латвії

Почесне консульство Латвії працює в Чернігові вже майже рік, реалізовано чимало проектів з латвійськими партнерами в гуманітарних, культурних та бізнесових сферах, однак церемонія офіційного відкриття відбулася тільки сьогодні.

Вітаючи українських колег, посол Латвії Юріс Пойканс зазначив, що відкриття Почесного консульства в Чернігові сприятиме укріпленню дружніх зв‘язків між Україною та Латвією. «Чернігів є хорошим майданчиком для розвитку відносин України та Латвії. Я сподіваюся на те, що робота Почесного консульства допоможе їхньому розвитку», зазначив посол. Окремо пан Пойканс підкреслив, що Латвія і надалі підтримує суверенність та неділимість України. «Латвія підтримує територіальну цілісність України. Ми хоч і не сусіди, однак дуже добре розуміємо одне одного», – наголосив посол.
Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко повідомив про те, що на зустрічі з представниками латвійської делегації було домовлено про робочу поїздку чернігівських посадовців до Латвії для обміну досвідом з місцевого самоврядування.
За словами Голови Чернігівської облради Ігоря Вдовенка, «відкриття консульства є проявом дружніх відносин між українським та латвійським народами, укріплення економічних та політичних зв‘язків».

Керівник депутатської групи Сейму Латвії з міжпарламентських зв‘язків з Україною Айнарс Межуліс привітав Почесного консула Олену Вишнякову із відкриттям: «Я дуже радий тому, що зустрів таку енергійну людину, як Олена Вишнякова. Найголовніше для мене – це люди, дружба між народами, між людьми. Якщо між нами буде така дружба, як у мене із сім‘єю Вишнякових, то ми зможемо розвивати спільні проекти і всі вони будуть успішними». Пан Межуліс запевнив, що Латвія докладе всіх зусиль щоб Україна якнайшвидше стала членом Євросоюзу. Крім того, він розповів про плани допомоги сім‘ям загиблих в зоні АТО, а особливо дітям. Латвійських депутат подякував за чудове свято, побажав українцям миру та сталого розвитку і висловив упевненість в міцній дружбі між нашими країнами.
На думку його українського колеги, голови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з Латвійською Республікою Олександра Кодоли, Латвія є провідником інтересів України в Євросоюзі. За його словами, найближчим часом український Ніжин знайде місто-побратима серед латвійських міст, що дозволить більш щільно працювати над питаннями місцевого самоврядування.
За словами  керівника управління економічного співробітництва МЗС України Олександра Данилейко дуже символічним є той факт, що першим в Чернігові відкрилося Почесне консульство саме Латвійської Республіки, адже Латвія один із найближчих сусідів з Чернігівщини, що входять до складу ЄС.

Почесний консул Латвії пані Олена Вишнякова подякувала МЗС Латвії та України за честь представляти регіональні інтереси Латвійської Республіки в Чернігові та всім, хто протягом року допомагав втіленню проектів консульства. Вона розповіла, що минулого року робота Почесного консульства була зосереджена гуманітарних та культурних проектах. Зокрема, на території консульства працює унікальний культурний центр LatviArt, де успішно реалізуються спільні проекти. Крім того, минулого року на Чернігівщині було проведено промо-тур провідних туристичних компаній Латвії; за сприяння Почесного консульства було відкрито постійний авіарейс між Києвом та Ригою. Минулого року Почесне консульство отримало більше ніж 20 тон гуманітарних вантажів від латвійських партнерів. «Я представляю маленьку країну, однак, це країна – з величезним серцем», – зазначила Почесний консул.
 
Довідка: Почесне консульство Латвійської Республіки в Чернігові та Чернігівській області працює з 2015 року. Почесний консул – Олена Олександрівна Вишнякова.
Адреса Почесного консульства Латвійської Республіки: 14000 Україна, м. Чернігів, вул. Горького, 23,  http://lv-consul.com/uk/ , тел: +38 (0462) 77 44 32, e-mail: enquiries@lv-consul.com

Залишити відповідь